Ekonomiczne podejście do kawy

Ekonomiczne podejście do kawy

6 sierpnia, 2024 0 przez Redaktor Naczelny

Kawa jest drugim (po ropie naftowej) pod względem wartości towarem obracanym na rynku. Uprawy, przetwarzanie, eksport i handel wymagają zaangażowaniu wielu ludzi na całym świecie. Wiele krajów, szczególnie tych rozwijających się, opiera na kawie całą gospodarkę. Plantacje nie podlegają automatyzacji, dlatego wszystkie prace są wykonywane ręcznie – szacuje się, że na całym świecie jest zatrudnionych na nich blisko 5 milionów osób. Liderem wśród producentów jest Brazylia. W czołówce znajduje się również Wietnam i Indonezja, a następnie Kolumbia, Etiopia, Peru i Indie. Poznaj kawowe ciekawostki i fakty, o których nie miałeś pojęcia!

Najwięcej i najmniej

Kawa ma swoich zwolenników – wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kilku kubków tego napoju. Dzięki mnogości rodzajów ziaren, sposobów parzenia i dodatków, każdy może znaleźć połączenie, które najbardziej mu odpowiada. Arabikę uprawia się głównie w Ameryce Południowej, wschodniej Afryce i Azji. Robusta z kolei najlepiej rośnie na zachodzie i w centrum Afryki, a także w południowo-wschodniej Azji. Co ciekawe, tam, gdzie produkuje się jej najwięcej, niekoniecznie jest największe spożycie.

  • Najwięcej kawy spożywa się w Finlandii – blisko 13 kg rocznie przypada na jednego mieszkańca. Norwegia, Islandia, Dania, Holandia i Szwecja zajmują kolejne miejsca w rankingu. Według danych na jednego Polaka przypada ok. 3,4 kg kawy. Co ciekawe, w ciągu ostatnich 10 lat nastąpił wzrost spożycia o prawie 80%,
  • Najdroższą kawą jest Kopi Luwak. Ziarna wydobywane z odchodów łaskuna kosztują około 1000 euro,
  • Najwięcej kofeiny, bo aż 180 miligramów na 175-mililitrową filiżankę znajdziesz w ziarnach pochodzących z Hawajów. Na drugim miejscu znajdują się ziarna z Gwatemali i Salwadoru. Ilość kofeiny jest zależna od gatunku kawy,
  • Największe pobudzenie osiągniesz po 45 minutach od wypicia kawy – dopiero wtedy w krwi znajduje się największe stężenie kofeiny,
  • Najczęściej wybieraną kawą w kawiarniach jest latte, chociaż statystyki podają, że większą popularnością wśród mężczyzn cieszy się espresso.

Jeszcze 10 lat temu w Polsce liderem sprzedaży wśród kaw w Polsce była koncern Mondelez International Inc., który jest właścicielem między innymi marki Jacobs, Maxwell House, Carte Noire. Największą popularnością cieszyła się kawa rozpuszczalna, a na drugim miejscu mielona. Kto raz spróbował świeżomielonych ziaren z małej palarni, do marketowych propozycji nie wróci. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się metody alternatywne parzenia – dripy, chemexy czy kawiarki są proste w użyciu i wznoszą kawą przygodę na zupełnie inny poziom. Odpowiednie akcesoria oraz wiele aromatycznych propozycji ziaren znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/.

Kiedy warto pić kawę?

Oprócz działania pobudzającego, kawa wykazuje również szereg innych prozdrowotnych działań. Wypita przed treningiem zmniejsza ból mięśni. Dzięki wspomaganiu metabolizmu pomaga w spalaniu tłuszczu i przyspiesza przemianę materii. Zmniejsza również wydzielanie histaminy – zapobiega alergiom i zmniejsza ich skutki. Kawa pozytywnie wpływa również na pamięć krótkotrwałą, a także ogranicza rozwój próchnicy na zębach. Obniża ponadto poziom stresu, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, poprawia krążenie krwi, wspomaga pracę serca i szczelność naczyń krwionośnych. Z kolei zawarte w niej polifenole i antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Warto jednak pamiętać, by kawę spożywać z umiarem!