Zastosowanie domowej konfitury figowej z makiem

Zastosowanie domowej konfitury figowej z makiem

22 grudnia, 2022 0 przez Redakcja

Konfitura figowa z makiem to przepełniony smakiem i aromatem dodatek kulinarny, który stosuje się do różnego rodzaju dań, przystawek, deserów, czy też jako słodki dodatek do herbaty.

Przykładowy przepis na wykorzystanie konfitury figowej z makiem
Doskonałym pomysłem na deser z wykorzystaniem konfitury figowej z makiem są tzw. zakręcone ciastka, które są idealnym dodatkiem do kawy. Jest to bardzo prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby nieposiadające zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie kruchego ciasta i dowolna konfiturę, ja wybieram figową z makiem. Są to ciasteczka, które nie zawierają w sobie cukru, jedyny słodki posmak pochodzi z konfitury. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, które powstaje dzięki zagnieceniu trzech składników: masła (100 g), mąki (225 g) oraz serka mascarpone (125 g). Następny krok to włożenie naszego ciasta do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić przez około godzinę. Po wyjęciu schłodzonego ciasta należy je rozwałkować, posmarować konfiturą figową z makiem, zwinąć w rulon oraz pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Jeżeli wolimy słodszą wersję ciastek, pokrojone rulony możemy obtoczyć w cukrze. Takie ciasteczka układamy na blasze, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Czas pieczenia to około 20 minut, należy patrzeć, czy są rumiane, jeśli tak – należy je wyciągnąć z piekarnika. Teraz pozostaje je wystudzić i delektować się ich wybornym smakiem.

W jaki jeszcze sposób można wykorzystać konfiturę w naszej kuchni?
Konfitura jest ulubieńcem kulinarnym dzieci. Uwielbiają dodawać ją do naleśników czy smarują nią kanapki. Jednak domowy dżem jest wybierany nie tylko przez najmłodszych, wybierają go także dorośli. Warto mieć zawsze w domu przynajmniej jeden zapasowy słoik konfitury. Dzięki temu będziemy mogli wyczarować pyszną przekąskę lub deser bez konieczności biegania do sklepu po świeże owoce. Przetwory owocowe pełnią wiele ważnych funkcji kulinarnych i żywieniowych. Oczywiście warto zwrócić uwagę na te konfitury, które mają dobry skład, takie, które nie mają konserwantów i ulepszaczy smaku. Domowe przetwory, z odpowiednim składem, możemy także zakupić. Są sklepy, które mają w swojej ofercie domowe przetwory. Warto je wypróbować w swojej kuchni lub sprawić komuś prezent w postaci zestawu składającego się ze słoików ze zdrowymi, domowymi konfiturami, czy przetworami. Konfitura np. ta figowa z makiem, świetnie sprawdzi się na śniadanie – może być dodatkiem do kanapek z twarogiem, jak i z serkiem śmietankowym oraz tostów z masłem orzechowym. Konfitury możemy także użyć jako nadzienia do naleśników, można także takie naleśniki posmarować konfiturą a także może posłużyć jako nadzienie do ciasta. Idealny dodatek do kremowej chrupiącej tarty z mascarpone, można nią także posmarować biszkopt w torcie. Jak widać konfitura może być inspiracją do wielu pyszności w naszej kuchni, które warto wdrożyć w nasz codzienny jadłospis, aby urozmaicić nasze dania i móc cieszyć nasze podniebienia pysznymi, domowymi smakami.

Po zakup konfitury z makiem zapraszamy na eterno.pl