6 ciekawostek o kawie, które mogą Cię zaskoczyć

6 ciekawostek o kawie, które mogą Cię zaskoczyć

8 lutego, 2023 0 przez Redakcja

Kawa to zaraz obok wody i herbaty najpopularniejszy napój na świecie. Codziennie umila nam czas i pobudza do działania. Każdy ma własne preferencje co do jej przygotowywania i serwowania. Jednocześnie wciąż możemy dowiedzieć się czegoś nowego na temat kawy. Uprawiane w dalekich zakątkach świata kawowce skrywają przed nami jeszcze wiele tajemnic.

Pierwszy ekspres do kawy powstał dopiero w 1906 roku

Sziś korzystanie z ekspresów stanowi najchętniej wykorzystywaną metodę zaparzania kawy. Profesjonalne, ciśnieniowe ekspresy kolbowe utożsamiamy z tradycyjną, włoską sztuką parzenia kawy. Warto zatem wiedzieć, że tak naprawdę w kawiarniach pojawiły się one stosunkowo niedawno. Możliwość picia kawy z ekspresu zawdzięczamy Luigiemu Bezzera – mechanikowi, który prototyp ekspresu do przyrządzania dobrze znanego wszystkim espresso zaprezentował na międzynarodowych targach w Mediolanie.

Brazylia to największy producent kawy na świecie

Aktualnie mamy dostęp do zakupu kawy wyprodukowanej w różnych krajach świata, takich jak Kostaryka, Gwatemala, Honduras czy Etiopia. Jednak wśród wszystkich kaw dostępnych na rynku z całą pewnością można stwierdzić, że zdecydowanie królują produkty brazylijskie. Kraj Ameryki Południowej odpowiada za 1/3 całego światowego rynku kawy. To zasługa doskonałych warunków do uprawy kawowców, które stwarzają wzgórza południowo-środkowej Brazylii.

Arabika zawiera o połowę mniej kofeiny niż robusta

Większość konsumentów kawy zdecydowanie preferuje gatunek kawy o nazwie arabika. Charakteryzuje się on znacznie bardziej zbalansowanym, łagodniejszym smakiem o przyjemnej kwasowości. Warto jednak wiedzieć, że to ziarno robusty zawiera aż 2,7% pobudzającej kofeiny, podczas gdy arabika ma jej w sobie 1,5%. Między innymi z tego powodu robusta ma tak intensywny, ostry w odbiorze smak, który nie każdemu odpowiada.

Espresso nie pobudza bardziej od kawy z przelewu

Przyjęło się uważać, że najbardziej energetyzująca kawa to espresso. Prawdopodobnie uważamy tak ze względu na jej bardzo intensywny, mocny smak i niewielką ilość kawy, jaka jest serwowana w małych filiżankach. Dokładna zawartość kofeiny w espresso zależy od wielkości filiżanki oraz właściwości użytej mieszanki ziaren. Można jednak założyć, że filiżanka espresso o pojemności 30 ml zawiera około 65 mg kofeiny. Tymczasem kawa z ekspresu przelewowego ma około 70 mg kofeiny. Wynika to z wielkości spożywanej porcji kawy, a także z dłuższego czasu zaparzania kawy, podczas którego więcej kofeiny z ziaren trafia do naparu.

Kawowce w naturalnych warunkach osiągają wysokość nawet 10 metrów

W sklepach ogrodniczych i kwiaciarniach często można kupić kawowce w doniczkach. Małe krzewy mogą nawet owocować. Wiele osób podobnie wyobraża sobie kawowce uprawiane na plantacjach kawy. Warto zatem zdawać sobie sprawę, że w naturalnych warunkach kawowce to nie krzewy a prawdziwe drzewa! Ich wysokość różni się zależnie od gatunku rośliny. Drzewka arabiki są niższe i osiągają wysokość około 5 metrów, natomiast drzewa robusty mogą mieć nawet 10 metrów wysokości.