Jak wygląda cykoria?
15 września, 2018Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.
Szeroko uprawiana w Europie dla jej korzenia, cykoria jest śródziemnomorskim ziołem używanym jako wypełniacz lub substytut kawy. W Ameryce Północnej roślina ta, znana również jako niebieskie żagwiny, rośnie dziko. Jest to niebiesko kwitnące zioło z długim białym korzeniem. Liście rośliny znane są jako endywia i znajdują się w sałatkach, jako warzywo lub zieleń.
Kilka słów o Cykorii
Cykoria (Cichorium intybus) jest wieloletnią rośliną zielną. Można ją łatwo rozpoznać po jasnoniebieskich kwiatach i liściach podobnych do mniszka lekarskiego. Cykoria pochodzi z Europy, ale obecnie jest powszechnie spotykana w USA i Kanadzie. Wszystkie części cykorii są jadalne. Liście można jeść na surowo lub po ugotowaniu, a kwiaty można wykorzystać jako jadalny dodatek do sałatek. Nawet łodygi i korzenie mogą być używane do parzenia herbaty. Cykoria ma jednak bardzo gorzki smak, dlatego warto przed spożyciem zblanszować korzeń w wodzie, aby usunąć gorzki smak. Więcej informacji o cykorii można znaleźć w naszym artykule Cykoria, sałatka uliczna i herbata.
Cykoria jest odporną byliną, która pochodzi z Eurazji, gdzie rośnie w stanie dzikim. Została przywieziona do Stanów Zjednoczonych na początku historii tego kraju. Obecnie jest naturalizowana, a jej jasne, niebieskie kwiaty można zobaczyć rosnące wzdłuż dróg i w innych nieuprawianych miejscach, zwłaszcza na południu.
Cykoria jest używana do przygotowania herbaty
Obecnie cykoria jest również używana medycznie jako herbata, zwłaszcza w Europie. Jeśli zastanawiasz się, jak używać cykorii w ten sposób, robisz herbatę z korzeni cykorii i używasz jej jako środka przeczyszczającego lub przy problemach skórnych, gorączce i dolegliwościach pęcherzyka żółciowego i wątroby.
W potrawach liście cykorii są często spożywane jak seler, a korzenie i pączki liści są gotowane i spożywane. Cykoria jest również używana jako przyprawa do gotowania oraz do aromatyzowania żywności i napojów. Niektóre mieszanki kawy zawierają zmieloną cykorię, aby zwiększyć bogactwo kawy.
Cykoria jest stosowana w przypadku utraty apetytu, rozstroju żołądka, zaparć, zaburzeń pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego, raka i szybkiego bicia serca. Stosuje się ją również jako „tonik”, w celu zwiększenia produkcji moczu, ochrony wątroby i zrównoważenia stymulującego działania kawy.