Co zrobić z cykorii sałatowej?
15 września, 2018Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.
Cykoria sałatkowa to liście o gorzkim smaku, wykorzystywane w sałatkach i pilawach. Posiada również właściwości lecznicze wykorzystywane w medycynie tradycyjnej. Liście są koloru fioletowo-czarnego z biegnącą przez nie białawą żyłką. Cykorię sałatkową można znaleźć w Europie i Afryce, ale nie jest ona powszechnie uprawiana. Istnieje wiele różnych odmian cykorii sałatkowej, ale wszystkie mają te same właściwości lecznicze.
Cykoria sałatkowa
Cykoria sałatkowa jest rośliną dwuletnią o fioletowo-czarnych liściach złożonych i białych kwiatach. Liście dorastają do 18 cali długości i mają gorzki smak. Ten gorzki smak jest tym, co daje cykorii jej nazwę – jest ona nazywana po francusku cykorią, ponieważ smakuje jak kawa, gdy jest palona. W Niemczech znana jest jako Kohlsuppe buck, co tłumaczy się jako „zupa bekonowa”. Nazwa ta pochodzi od faktu, że danie zupy bekonowej, z którego pochodzi to zioło, jest wykonane z bekonu, sałaty, jaj i cykorii.
Cykoria sałatkowa jest powszechnie stosowana w krajach europejskich do przyrządzania gorzkiego dania zwanego chicories de Lenche. Liście cykorii sałatkowej są najpierw gotowane, aby zredukować gorzki smak, a następnie smażone w oleju z szalotką i czosnkiem. Po ugotowaniu tej mieszanki czosnkowo-szalotkowej, do smaku dodaje się ocet szalotkowy (lub sok z cytryny). Danie to jest również powszechnie podawane jako dodatek do pieczonych mięs lub grillowanych ryb.
Potrawy z cykorii sałatkowej
Co ciekawe, cykoria de Lenche nie jest jedynym zastosowaniem cykorii sałatkowej we Francji. Innym popularnym sposobem wykorzystania tego gorzkiego zioła jest dodatek do steków lub kotletów, gdy podajemy mięso jako dodatek do dania z grilla. W tym przypadku należy dodać ugotowane liście cykorii do mięsa podczas grillowania. Ten aromatyczny dodatek do mięs sprawił, że zioło to zyskało przydomek „sałatki mięsnej”.
Oprócz stosowania jako składnik sałatki, cykoria de Lencher (jak wspomniano wcześniej) jest również używana jako suplement diety przez afrykańskich plemion ze względu na swoje właściwości odżywcze. Uważa się, że gorzki smak zwiększa krążenie krwi (powodując łagodne pobudzenie krwi) i promuje zdrowe trawienie bez żadnych skutków ubocznych. Chicories de Lenche była nawet z powodzeniem stosowana jako środek pobudzający apetyt u osób, które cierpią na niski poziom energii i słabe trawienie z powodu złego stanu zdrowia lub osłabienia spowodowanego wiekiem i problemów ze słabą odpornością.
Podsumowanie
Pomimo jego zastosowań medycznych, niektórzy specjaliści ostrzegają kobiety w ciąży przed stosowaniem środków ziołowych zawierających cykorię de Lenche ze względu na jej gorzki smak, który może stymulować skurcze macicy w niektórych przypadkach, w których inne zioła nie wywołują takich reakcji. Ostrzegają również kobiety w ciąży przed stosowaniem innych potencjalnie stymulujących ziół, takich jak feverfew (znany również jako mech irlandzki). Niektórzy ludzie używają tych ziół jako naturalnych środków na raka; jednak należy przeprowadzić więcej badań, zanim dowiemy się, czy te naturalne środki są skuteczne lub szkodliwe, gdy są stosowane nieprawidłowo (zgodnie z indywidualnymi preferencjami) w leczeniu raka bez nadzoru medycznego.
Chociaż wiele osób używa cykorii de Lencher jako przyprawy lub suplementu diety, niektórzy specjaliści medyczni odradzają jej stosowanie ze względu na jej potencjalne właściwości lecznicze i smak podobny do kawy lub ziaren espresso po wypaleniu. Pomimo swojego niesmacznego smaku, cykoria sałatkowa ma wiele zastosowań, które wciąż są odkrywane przez współczesną medycynę- czeka tylko na to, byś ją wypróbował!