Jak uprawiać cykorię?

Jak uprawiać cykorię?

15 września, 2018 0 przez Redakcja

Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.

Cykoria to pospolita roślina ozdobna, która rośnie w Europie i Azji. Należy do rodziny Asteraceae i rodzaju Cichorium. Cykoria ma gorzki smak, podobny do kawy, ale zawiera mniej kalorii i mniej kofeiny. Roślina ta ma wiele korzyści medycznych i może być wykorzystywana do produkcji żywności, kosmetyków i leków. Dowody wskazują, że ludzie spożywali cykorię od tysięcy lat.

Kilka faktów o cykorii

Cykoria jest używana do produkcji gorzkiego napoju i artykułu spożywczego przypominającego chleb. Korzenie cykorii są wykorzystywane do produkcji substytutu kawy zwanego kefirem; napój ten ma gorzki smak podobny do smaku cykorii. Ponadto korzenie są wykorzystywane do produkcji chleba zwanego pan huet-ahn, który jest wytwarzany przez gotowanie na parze korzeni gorzkiego korzenia w wodzie. Podobnie jak inne potrawy z cykorii, jedzenie to jest gorzkie i może pomóc w trawieniu.

Jak przyrządzić cykorię żeby nie była gorzka?

Uprawa cykorii

Uprawa tej rośliny jest możliwa w większości regionów: cykoria może być uprawiana na zewnątrz lub w pomieszczeniach jako zioło jednoroczne. Ponadto, aby dobrze rosnąć, wymaga dużej ilości światła słonecznego. Proces uprawy polega na podzieleniu wieloletniego systemu korzeniowego odmiany na części, a następnie pielęgnowaniu każdej z nich osobno. Po uprawie tropikalnej rozpocznie się zbiór cykorii. Liście, kwiaty i korzenie są wszystkie wykorzystywane do celów leczniczych podczas procesu przygotowywania żywności.

Co zrobić z cykorii sałatowej?

Cykoria ma wiele właściwości zdrowotnych, które czynią ją ważną rośliną uprawną: zawiera witaminę K, wapń, żelazo i fosfor, cynk i mangan. Zawiera również przeciwutleniacze, takie jak beta sitosterol, kaempferol i seskwilinę A. Dodatkowo cykoria obniża ciśnienie krwi i jest korzystna dla osób z podagrą lub zapaleniem stawów. W jednym z badań stwierdzono, że osoby z ciężką podagrą doświadczyły ulgi po wypiciu napoju zawierającego cykorię.

Co można zrobić z cykorii?

Podsumowanie

Cykoria jest ważną rośliną uprawną, która może zapewnić wiele korzyści – jej liście są wykorzystywane do produkcji gorzkiego napoju i przypominającego chleb artykułu spożywczego zawierającego cykorię GORZKIE DIGESTIVE BLEMOMEOUS FOODS AND REMEDIES: Przed gotowaniem liście dodają potrawom smaku i cierpkości; ten środek spożywczy jest również stosowany w farmaceutykach (m.in. syropy) oraz jako pasza dla zwierząt gospodarskich. cykoria gorzka Cykoria gorzka ŻYWNOŚĆ I LECZENIE: Kwiaty są używane w sałatkach lub jako dekoracja; dodają smaku, ale nie przyczyniają się znacząco ani do wartości odżywczych, ani kulinarnych przepisów. Nasiona są prażone lub mielone na mąkę do chlebów lub do substytutów kawy (kefir).