Jak parzyć kawę z cykorii?
15 września, 2018Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób pije kawę regularnie, a niektórzy nawet robią własną w domu. Chociaż kawa ma wiele korzyści zdrowotnych, ludzie znaleźli kilka sposobów na stworzenie zdrowszych wersji tego napoju. Jedną z popularnych alternatyw dla kawy jest cykoria – gorzkie liście z rośliny kawowej. Jest to napój parzony podobny do herbaty, który zapewnia korzyści zdrowotne podobne do tych, które można znaleźć w kawie.
Parzenie kawy z cykorii
Niektórzy ludzie stwierdzili, że cykoria stanowi świetną alternatywę dla kawy. Dzieje się tak dlatego, że ma ona taki sam wpływ na organizm jak zwykła kawa. Cykoria nie zawiera jednak kofeiny, która jest głównym powodem, dla którego ludzie piją kawę. To sprawia, że jest to zdrowsza wersja kawy, która nie zawiera kofeiny. Do tego ma niską zawartość cukru i wysoką zawartość beta-karotenu, co czyni ją świetnym środkiem na przeziębienie w miesiącach letnich. W skrócie, cykoria jest tak samo pyszna jak zwykła kawa z zachowaniem jej korzyści zdrowotnych.
Cykoria jest również znana jako hydge lub pęczek wody. Pochodzi z Europy i części zachodniej Azji, występuje również w części Afryki Północnej. Cykoria ma gorzki smak i jest używana do produkcji napoju podobnego do kawy bez kofeiny, zwanego café mocha lub café noir. Napój ten powstaje w wyniku prażenia cykorii, a następnie mielenia jej na proszek. Proszek łączy się z wodą i podaje na gorąco lub na zimno. Dodatkowo można dodać mleko, aby uzyskać café mocha lub café noir, które zawierają mniej kofeiny niż zwykła kawa, ale zachowują wiele jej korzyści zdrowotnych.
Parzenie cykorii krok po kroku
Poza produkcją napojów, cykoria może być stosowana jako dodatek do potraw lub jako przyprawa. Jest powszechnie stosowana w gulaszach lub zupach, ponieważ dodaje smaku i goryczy do dania bez dodawania kalorii lub węglowodanów do żywności. Ponadto, jest powszechnie stosowany jako garnirunek na deserach lub w ciastach, ponieważ dodaje ziemistą gorycz do tych potraw bez dodawania kalorii do żywności. Zasadniczo, stosowanie cykorii ma wiele zastosowań kulinarnych, które dodają ciekawy zwrot do codziennych tradycji kulinarnych.
Parzenie cykorii – Podsumowanie
Wiele osób zaparza cykorię w filiżance przy użyciu zwykłych metod parzenia kawy. Najpierw podgrzewają czajnik, a następnie umieszczają cykorię w preferowanym urządzeniu do zaparzania – czerpaku, koszyku do filtrowania lub french pressie – i zalewają ją wrzącą wodą. Cykoria parzy się przez około dziesięć minut, po czym odcedza się ją za pomocą sitka o drobnych oczkach przez preferowane urządzenie do zaparzania. Następnie przenoszą zaparzoną cykorię do swojej ulubionej filiżanki i dodają mleko, jeśli jest to pożądane – chociaż zimne mleko robi lepiej niż gorące mleko podczas zaparzania cykorii – przed wymieszaniem filiżanki z łyżką, jeśli jest to pożądane dla celów prezentacji.